Skip to content

Mænd får nedsat sædkvalitet af animalske produkter

  • DANSK

Dr.dk bringer danskernes fertilitet i fokus igen. Magasinet sund-forskning havde en anden artikel for nogle år siden, som fremvise undersøgelser omhandlende sædkvaliteten hos danske mænd. Her kunne de konkludere at danskerne er en af dem med dårligste sædkvalitet.

people inside bar
Mænd i bar

I Jylland har man nu kunne få gratis tjek af æg og sædceller. Det har der været mange unge som har draget nytte af. Dr.dk har skrevet nogle artikler om dette emne. Men sagen er endnu engang, at danskerne har dårlig sædkvalitet.

En dansker ved navn Frederik er hovedpersonen i dr.dk artiklen. Frederik burde sundhedsmæssigt være i sine bedste år. Men ved undersøgelsen fik Frederik besked om, at hans sædkvalitet er forringet. Derudover fik han konstateret årebrok, som også gør det sværere at få børn.

Det er nu som det altid er med disse artikler fra dr.dk. De kommer med den dårlige nyhed. Men der er ingen anbefalinger til at løse problemet. Sagen er at sædkvalitet går hånd i hånd med livsstil. Danskernes livsstil og kostvaner er for dårlige. Junk food er en hverdags ting og alkohol er normen.

Plantbaseret kost kan hjælpe skader fra den vestlige kost

Når man tager et kig på studier som omhandler årebrok. Så ser ud til, at den vestlige kost er den grundlæggende årsag til fremkaldelse af sygdommen. Vægttab og flere fibre, vitaminer og mineraler, fra fødevarer med lavere fedtindhold vil gavne i denne sag.

unporn insemination
Photo by Deon Black

Når det gælder danskernes fertilitet, især hos mænd så er der ligeledes mange studier at en vestlig kost baseret på animalske produkter gør os syge. Cirka hvert tiende barn herhjemme kommer til verden med en eller anden form for fertilitets hjælp.

Kost, kost og atter kost. Hvis man løber rundt som mand og har dårligt sædkvalitet, så er det fordi du spiser forkert. Resultater fra undersøgelser fortæller også dette. Veganere har bedre sædkvalitet. Plantebaseret kost er et meget effektivt værktøj imod danskernes fertilitetsproblemer.

Også når vi kigger på den mandelige hormon, testosteron, så fungerer det bare bedre hos dem som spiser plantebaseret. Veganske mænd har 13% højere testosteronniveauer end kødspisere og 8% højere end vegetariske mænd. Generelt har mænd med testosteronmangel nedsat dannelse af sædceller.

Forarbejdet kød bliver mere og mere hyppigt forbundet med alle mulige sygdomme. I tilfælde af sæd, forbinder flere undersøgelser spisning af forarbejdet rødt kød med nedsat sædtal og ændret sædmotilitet. Forskere er også bekymrede over, at transfedtsyrer øger risikoen for hjertesygdomme. Desværre stopper bekymringerne ikke der. Øgede indtag af transfedtstoffer er også kædet sammen med nedsat sædtal. Naturligt findes transfedtsyrer i fødevarer som oksekød og okseprodukter (inklusiv mælkefedt) og fårekød. Industrielt producerede transfedtsyrer findes i olier, margarine og fedt.


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7027283/

https://www.drmcdougall.com/education/common-health-problems/constipation-hemorrhoids-varicose-veins/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8812397/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9627011/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7291266/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19087438/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2374537/pdf/83-6691152a.pdf

https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/dont-make-the-mistake-of-letting-a-diet-kill-sperm

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/frederik-fik-undersoegt-sin-mulighed-blive-far-det-kom-bag-paa-mig-jeg