Skip to content

“Jeg troede, jeg skulle dø”

  • DANSK

En spændende sports historie har floreret på internettet. Den brasilianske fodboldstjerne Gabriel Menino hævder, at han troede, at han “skulle dø” efter at have forsøgt at kopiere Cristiano Ronaldos kost. En historie som bunder ud i kroppens brug af sukker, samt en måske misforstået Christian Ronaldo kost.

Cristiano Ronaldo er en inspiration og rollemodel for millioner af mennesker over hele verden. Mange fodbold-spillere ser op til Ronaldo på grund af hans evner på fodboldbanen, men også hvordan han konstant ser fit ud. Derfor prøver mange spillere tit at kopiere hans trænings- og kost-rutiner.

Menino holdt ikke længe. Allerede i sin første kamp gik det helt galt. Træner staben og kostvejlederen af holdet kom til undsætning, da Gabriel måtte udskiftes tidligt i kampen. De kom med en masse sukkerholdige sports gels for at få ham på benene igen.

“Jeg varmede op og kunne næsten ikke løbe. Jeg tænkte bare: ‘Jeg skal dø.’ Fem minutter inde i kampen kunne jeg slet ikke løbe mere. Jeg ved ikke, hvordan han (Ronaldo) gør det. Jeg skulle udskiftes.”

Gabriel Menino.

Brasilianeren, der spiller for Palmeiras i Brasilien, mente, at det ville være en god idé at kopiere Ronaldos kost. Ikke alene ønskede Menino at efterligne Ronaldos succes på banen, han ville også gerne ligne ham rent fysisk. Det gik dog ikke godt.

Jeg var faktisk inden for min vægt, men jeg ville ændre mig. Jeg talte med Mirtes Stancanelli, Palmeiras’ ernæringsekspert, og bad hende om at lave Cristiano Ronaldos diæt,” – fortæller Gabriel Menino.

“Kosten så således ud: til morgenmad var der æg og kosttilskud. Før træning fik jeg kosttilskud. Til frokost kunne det være fisk og salat. Eftermiddag snack var flere kosttilskud. Til middag, igen fisk og salat. Før jeg gik i seng, tog jeg flere kosttilskud.” – uddyber Gabriel Menino.

Ronaldo spiser en masse kulhydrater – ellers fungerer en atlet ikke

Sandheden er, at Ronaldo ikke spiser som Gabriel Menino troede. Menino’s kostvejleder lavede en kæmpe fejl, og gav ham en forkert og dårlig kostsammensætning som slet ikke fremmer atletiske præstationer. Det er vigtigt for atleter at fylde sig med kulhydrater – og det gør Ronaldo også. Generelt spiser han meget mad, men han er også en top atlet som forbrænder rigtig mange kalorier.

For eksempel spiser Ronaldo avocado på toast som en snack/morgenmad. På hans instagram har han et billede af sin mad, hvor han spiser et helt fad hvide kartofler. Dette kan man se på Insider.com.

Hjemmesiden Manofmany.com går de endnu dybere ned i Ronaldo’s kost. Her fortæller at han tit spiser brød, pasta, frugt, forskellige grøntsager, fiber-rig morgenmads produkter, samt frugtjuice. Derudover er Ronaldo’s yndlingsret noget som hedder Bacalhau à Brás. Dette indenholder godt med stegte kartofler. Lejlighedsvis spiser han også kage eller chokoladebar.

En kost rig på kulhydrater øger både udholdenhed og ydeevne. Kulhydrater bliver nemlig lagerede i musklerne og brugt som den primære energi ved brug af musklerne. Denne sukkerholdige muskel-energikilde kaldes glykogen. Det er veldokumenteret, at atleter har brug for konstant genopbyggelse af kulhydratlagerene i kroppen, især i perioder med træning og konkurrence.


https://www.usada.org/athletes/substances/nutrition/carbohydrates-the-master-fuel/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1816789/