Skip to content

Vi skal holde os væk fra keto kosten

  • DANSK

Det er tiden på året hvor flere og flere rigtig gerne vil tabe sig. Det handler om at smide de ekstra kilo fra ferien. Vi tænker også fremad, og nogle af os vil gerne stå skarpt når vi når starten af sommeren. Hvis det skal kunne lade sig gøre så skal vi starte nu – og det skal gerne går hurtigt, da jeg egentlig ikke gider at komme i form.

silver fork and bread knife
Photo by Total Shape on Unsplash

Keto kosten. Kosten, hvor vi kan blive ved med at spise det som gør os syge og fede, når vi skal tabe os. Eller vent, er det nu sandt. Kan vi blive ved med at spise det som gør os overvægtige, hvis vi gerne vil tabe os? Nej, det er ikke så nemt.

Hvis man kigger igennem studier og slankekure-hjemmesider, så finder man hurtigt ud af, at man faktisk kan tabe sig ret hurtigt. Problemet er bare, at en overordnet sundheden styrt dykker. Vægttab og sundhed går ikke hånd i hånd. Derudover, så er keto kosten ikke ideal for langvarig vægttab. De som taber sig hurtigt på kosten, de tager det hurtigt tilbage på igen.

Keto kosten lyder lige til. Du skal skære kulhydraterne ud, spise en masse protein og fedt, drikke en masse væske og så selvfølgelig undgå stivelses- og kulhydratsholdige grøntsager og frugter. Hvilket betyder, at du kan spise fisk, skaldyr, kød, fjerkræ, æg, mejeriprodukter med højt fedtindhold og ikke-stivelsesholdige grøntsager som peberfrugt, broccoli, zucchini, avocado, nødder og frø, olivenolie og andre olier.

Dette er hvad der sker i din kroppen på keto kosten

Når dine celler ikke får den glukose (kulhydrat/sukker) de har brug for til at lave energi, så nedbryder kroppen fedt til molekyler kaldet ketoner. Din krop forbrænder nu fedt til energi i stedet for at blive drevet af sukker. Ketoner vil cirkulere i blodet og bliver nu den nye energikilde for mange af kroppens millioner af celler.

MEN! Ketoner forstyrrer den kemiske balance i dit blod og kan/vil forgifte kroppen. Til sidst ophober de sig i blodet. Når der er mange ketonerne i blodet, gør de blodet mere syrligt. Din krop kan ikke tolerere store mængder ketoner og vil forsøge at slippe af med dem gennem urinen. Dette kan få dig til at føle dig konstant træt, have åndedrætsbesvær, give frugtagtig ånde og du vil have holde svært ved at holde koncentrationen.

Når man spiser diæter med fødevarer med lavt kulhydratindhold, er der risici. Disse diæter kan øge risikoen for kronisk sygdom. LDL-kolesterol vil stige, nogle gange dramatisk. De ketogene fødevarer (f.eks. rødt kød, forarbejdet kød, mættet fedt) er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, kræft, diabetes og Alzheimers sygdom.

Som sagt lægger den ketogene diæt vægt på fedtholdige, animalske fødevarer, mens mange frugter og grøntsager udelukkes. Dette fremmer et meget dårligt urinmiljø og det kan skabe nyresten. Indtagelse af animalsk protein i kosten er en veletableret promotor af nyresten. Acidose, forårsaget af veto kosten kan også fremkalde nyresten-dannelse. Acidose er når syrebase-balancen (pH-niveauet) i kropsvæsken er for sur. Calciumniveauet øges i urinen. Calcium fra din krop og knogler.

Så til konklusion.

Low-carb diæter forårsager vægttab ved at gøre folk syge. Man kan sige, at ketose sker, når kroppen sulter ihjel, hvilket ikke er en holdbar tilstand at være i. Nogle læger vil går så langt og kalde kosten for en “Gør dig selv syg”-diæt. Bedre ideer til vægttab kunne være at praktisere Mindful-eating eller prøve en plantebaseret livsstil, som er videnskabeligt bevist for at vise bedre langsigtede resultater.


https://diabetes.org/blog/five-things-know-about-ketones
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32248054/
https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/tests-diagnosis/albuminuria-albumin-urine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8322232/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7480775/
https://www.drmcdougall.com/education/nutrition/high-protein-diets/