Skip to content

Øget udholdenhed på planter

  • DANSK

Mange plantebaserede atleter føler meget høj udholdenhed og kan derfor yde bedre når de træner. Udholdenhed er vigtig i alle former for sport, lige fra kampsport til løbekonkurrencer. Der er mange grunde til at man får bedre udholdenhed.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i “European Journal of Clinical Nutrition”. Forskere undersøgte 56 aktive kvinder på enten vegansk eller altædende/kød diæt i to år. I studiet kiggede de på iltforbrug og ydeevne på udholdenhedstests. Resultaterne viste ingen forskelle i muskelstyrke eller fysisk aktivitetsniveau. De, der fulgte en vegansk diæt, klarede sig bedre på udholdenhedstests og havde bedre aerob kapacitet end dem, der spiste altædende diæter, der omfattede kød mindst tre gange om ugen. Aerob kapacitet er defineret som den maksimale mængde ilt, som et forsøgsperson bruger pr. tidsenhed og kropsvægt.

Nogle af grundene til at man har fundet ud af disse resultater kunne være, at man får spist flere kulhydrater og frugtsukker, som giver godt med energi til hjernen, muskler og kroppen når man er veganer. Oven i dette er grøntsager, frugter og andre kulhydrater let fordøjelige og kroppen skal ikke bruge særlig meget energi på fordøje som, hvis det var animalske produkter.

Endnu en forklaring kunne være, at man spiser meget mindre fedt. Derfor er der ikke fedt i blodbanerne og hjertet kan pumpe blodet rundt i kroppen hurtigere. Forbedret blodgennemstrømning forsyner ikke kun musklen med frisk blod og ilt, det fører også effektivt musklernes affald tilbage til nyrerne. Det er især rødbeder, urter, frugt, bær og forskellige kulhydrater som forbedre dit blod.


https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/vegan-diets-improve-endurance-and-muscle-strength

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32332862/

https://www.webmd.com/dvt/ss/slideshow-foods-for-circulation

https://www.theatlantic.com/health/archive/2014/02/vegetarians-and-their-superior-blood/284036/