Skip to content

Sundere blodkredsløb øger atletisk præstation

  • DANSK

Det store spørgsmål for atleter er hvordan de kan forbedre deres præstationer. Man kan ændre på mange forskellige faktorer til at opnå succes. Men en af de største er kost og blodkredsløb. Der er en lille gruppe atleter som løber rundt forskellige steder i verden som nok har det bedste blodkredsløb. Det er de atleter som spiser minimalt med kød og mejeri eller udelukkende spiser plantebasere og/eller vegansk.

Skærer man nemlig ned eller undgår helt animalske produkter, vil det holde dine blodårer pæne og rene, så du ikke behøver at bekymre dig om kolesteroltal og tilstoppede arterier. Når du er pæn og ren indeni, kan blodet pumpe hurtigere rundt inde i kroppen og derfor vil du kunne yde mere. Fordi plantebaseret kost er lav i kolesterol og mættet fedt, kan du regne med at bevare hjerte-kar-sundhed med lethed.

Selv atleter er i risiko for hjertesygdomme

I en undersøgelse havde 44 procent af udholdenhedscyklister og løbere tegn på åreforkalkning. En plantebaseret kost holder atleternes hjerter stærke ved fjerne åreforkalkning, sænke blodtryk og kolesterol. Plantebaseret kost forbedrer blodåre fleksibilitet og diameter, hvilket fører til bedre blodgennemstrømning. Selv et enkelt måltid med højt fedtindhold, med f.eks. pølse og æg vil, svækkede blodårenes funktion i flere timer.

Et optimalt kardiovaskulært system er med til at sikre, at du kan løbe længere, hoppe højere og træne hårdere. Derudover er lungerne en del af blodkredsløbet og det vil betyde, at du også vil kunne trække vejret bedre med et sundere kredsløb.

Når dit hjerte-kar-system er i god form, er det lettere at ånde, vedligeholde udholdenhed og forblive motiveret gennem hele din træning og konkurrencer. Det er sådan, at jo mere fedt du spiser, jo sværere har dine blodceller ved at passere hinanden i dit blodkredsløb. Derfor skal du huske at spise kulhydrater og få dine proteiner fra planterne.


https://www.pcrm.org/news/blog/six-reasons-athletes-are-running-toward-vegan-diet

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466938/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356661/